きのこ学入門ゼミナール

 

Contents of Mushroom Biology

L.1: What is Mushroom?

L.2: Their Life Cycle

L.3: Mushroom and Environment

L.4: Forest growing Mushrooms

L.5: How They degrade Wood

L.6: Gene and Biotechnology

L.7: Cultivation

L.8: DNA Extraction and PCR

L.9: Electrophoresis of DNA

L.10: Harvest and Tasting

   And more...


Laboratory Tour

Visit: laboratories in Research Institute for Sustainable Humanosphere (RISH) at Uji campus

Join: laboratory members

Take a look:  up-dated experimental equipments


With Graduate Students

Ask: research, study and everything about the laboratory life

Discuss: wonder of mushrooms, genetic engineering and industrial applications

Enjoy: party with delicious mushrooms









関連サイト


バイオマス変換分野


森林代謝機能化学分野


ポケットゼミ

生命科学の進歩と社会

 
 

授業の紹介


担当教員

バイオマス変換分野 本田与一

森林代謝機能化学分野 服部武文

(大学院農学研究科 応用生命科学専攻所属)



きのこは食用のほかに、生態系の中では分解者や植物との共生生物として機能しており、今日では森林資源(バイオマス)を利用した循環型の社会基盤を確立するための研究対象としても注目されてきている。

 本ゼミナールでは、きのこの定義、生活環、環境との関わりについて理解すると共に、遺伝子工学や応用生命科学、森林生態学の基礎的な知識を習得し、それらが実際の研究にどのように用いられているのかを垣間見ることで、入学直後の早い段階で研究のフロンティアに触れる機会を与えることを目指す。

 

 さらに研究所を訪問し、実際の研究機器や大学院生の研究生活に触れ、研究室とはどういったところかを具体的に見学・体験する。これによって学部の大講義では決して得ることのできない貴重な経験ができるようにする。